Er zijn in Nederland ontelbaar veel leuke plekken waar je kunt vergaderen. Van luxe landgoed tot historische boerderij en van industrieel erfgoed tot sprookjesachtig kasteel. Denk je bij de laatste categorie “niets voor mij” want te oubollig en stoffig, dan moet je echt even verder lezen. Want niets is minder waar! We nemen je mee naar twee unieke pareltjes met een rijke historie, die helemaal van deze tijd zijn. Reis je mee terug in de tijd?
KASTEEL DE VANENBURG
De naam ‘Vaenenborch’ komt voor het eerst voorbij in koosterarchieven in 1389. Negentig jaar later, in 1479 werd De Vanenburg van Hendrick van Vanenvelt beleend. Zijn drie erfgenamen deelden de bezetting op en verkochten ieder hun deel. Pas in 1622 wist Jan van Angeren de drie erfdelen te kopen. Hierdoor was na een lange tijd De Vanenburg weer compleet. Na het overlijden van de toenmalige eigenaar werd De Vanenburg in 1645 openbaar geveild. De hoogste bieder was Hendrick van Essen. De vorm die hij aan het gebouw gaf is nog steeds de basis van het huidige kasteel.
In 1868 worden Anna Frederika van Pallandt van Goltstein en haar man de nieuwe eigenaar van Kasteel De Vanenburg. Zij gaven de opdracht een nieuw huis te ontwerpen en bouwen. Mogelijk hebben twee villa’s die in 1860 aan het Willemspark in Den Haag werden gebouwd de tekenaar geïnspireerd, want het huidige kasteel lijkt verdacht veel op deze twee gebouwen. De basis van het kasteel bleef met de nieuwbouw intact; de bijgebouwen werden afgebroken en vervangen. Nog steeds staat het huis- de blikvanger van Kasteel De Vanenburg- fier overeind.
Tegenwoordig is Kasteel De Vanenburg een unieke locatie voor vergadering, event of training. Het kasteel, de koetshuizen en de parkachtige, groene omgeving geven cachet aan je bijeenkomst. “Bij aankomst al indrukwekkend” is een veelgehoorde uitspraak van gasten van het kasteel.
Wil je meer weten wat Kasteel De Vanenburg te bieden heeft, klik dan hier.
KASTEEL KERCKEBOSCH
Het kasteel is gebouwd in 1911 door jonkheer Egbert Lintelo de Geer op landgoed Kerckebosch. Bij het bouwen van het kasteel werd een uitgebreide collectie antieke gebruiksvoorwerpen en ornamenten gebruikt, afkomstig van gerestaureerde kerken, kloosters en kastelen in de directe omgeving. Jonkheer Lintelo de Geer wist met bevriende antiquairs heel veel bijzondere oude materialen aan te kopen. Zo zijn bijvoorbeeld in de lobby van de locatie twee zeer oude deuren met smeedijzeren klopper gebruikt uit de Dom van Utrecht. Ook heel bijzonder zijn de enorme glas in loodramen die in het kasteel werden aangebracht. Maar verder zijn er oude windwijzers, daknokversieringen en smeedijzeren lantaarns te ontdekken. De schouw met open haard in onze salon komt uit een 18e-eeuws Amsterdams grachtenhuis.
De hoofdingang bestaat uit een poortje in renaissancestijl met daarboven de tekst “Anno 1620”. Daarboven bevindt zich een beeldje van David met het afgehouwen hoofd van Goliath. Hier is ook nog het wapen van de familie De Geer te zien, de achtergrond bestaat uit ruiten met eronder de spreuk Non Sans Cause (Niet zonder oorzaak). Op het grootste glas in lood raam staat zeer prominent de spreuk van Seneca: “Het doet er niet toe hoe lang maar hoe goed men geleefd heeft”.
Een paar jaar geleden is Kasteel Kerckebosch helemaal onder handen genomen en omgetoverd tot een superleuke, eigentijdse locatie voor (meerdaagse) vergaderingen en events.
Nieuwsgierig of Kasteel Kerckebosch iets is voor jouw bijeenkomst, klik dan hier.